Εργαστήριο θεάτρου – Bodily experienced approach in acting

Εργαστήριο θεάτρου με θέμα:
Bodily experienced approach in acting 
Εισηγητής: Michael Seibel, PhD, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας, καθηγητής υποκριτικής και φωνητικής.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την διαδικασία υποκριτικής

Η συνάντηση με το Θέατρο και το θεατρικό γίγνεσθαι αποτελεί μια ανοιχτή πρόκληση, η οποία προϋποθέτει ετοιμότητα ψυχική, πνευματική, συναισθηματική και σωματική για το άλλο, το νέο, το διαφορετικό. Κάθε ενασχόληση με το θέατρο είναι μια διαδικασία κατανόησης, περιγραφής, αλλά και απόδοσης αυτού που κάθε φορά αλλάζει και μεταμορφώνεται. Μια δηλαδή διαδικασία διατύπωσης απαντήσεων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν σε μια θεατρική προσέγγιση, στην υποκριτική της απόδοση, καθώς και στη σκηνική παρουσία γενικότερα. 

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με την πρακτική εφαρμογή μίας διαφορετικής προσέγγισης, την οποία ονομάζω φαινομενολογική. Μια φαινομενολογική προσέγγιση της υποκριτικής, με την οποία δίνεται η ευκαιρία στον ηθοποιό να προσεγγίσει τον θεατρικό χαρακτήρα πέρα από τις προσωπικές εμπειρίες και νοητικές διαδικασίες προκειμένου να ενσαρκώσει το χαρακτήρα, έτσι όπως αυτός έχει ξεδιπλωθεί μπροστά του. Πρόκειται δηλαδή για την εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ ηθοποιού / θεατρικού χαρακτήρα, για την οποία απαιτούνται νέες έννοιες και μέθοδοι. Με αυτές ακριβώς τις έννοιες και μεθόδους θα ασχοληθούμε πρακτικά.

Μεθοδολογικά το εργαστήριο αυτό δίνει την δυνατότητα να μάθει κανείς βήμα βήμα πώς να προσεγγίσει την διαδικασία υποκριτικής βάσει της σωματικής αντίληψης του ηθοποιού, η οποία αποτελεί το πραγματικό κλειδί για την ενσάρκωση του θεατρικού χαρακτήρα, δηλαδή του άλλου, του διαφορετικού, αυτού που αναδύεται μόνο αφαιρετικά σε γραπτή μορφή μέσα από το θεατρικό κείμενο. Βασικές έννοιες όπως η δημιουργικότητα ή η έμπνευση αποκαλύπτονται καταρχάς ως ζωντανές και σωματικές διαδικασίες, τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει, να κατανοήσει και να μάθει κανείς σχετικά εύκολα μέσα από το σώμα του και την σωματική αντίληψή του για τα πράγματα.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εργαστηρίου “Bodily experienced approach in acting” θα πραγματοποιηθεί παράσταση καθώς και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.


Διάρκεια μαθημάτων: 20-03-2024 μέχρι 24-07-2024


Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 10 άτομα

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείο για την αποστολή βιογραφικού σημειώματος και την εκδήλωση ενδιαφέροντος: masterclassseibel@gmail.com

Η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από έγκριση της αίτησης συμμετοχής

Τιμή συμμετοχής: 120€ + ΦΠΑ / μήνα
Ώρες: Κάθε Τετάρτη 18:00-22:00
Χώρος: Κέντρο Αθήνας
Τηλ. επικοινωνίας: +30 698 1912 696
Ώρες επικοινωνίας: 18:00 – 20:00
email: masterclassseibel@gmail.com