Υποκριτική – Για μία φαινομενολογική προσέγγιση του θεάτρου

Τρίμηνο εργαστήριο με θέμα:
Υποκριτική:  Για μία φαινομενολογική προσέγγιση του θεάτρου
A’ Κύκλος: Theatre and bodily awareness: A double process
Β’ Κύκλος: Theatre and space
Γ’ Κύκλος: Theatre and performativity
Εισηγητής: Michael Seibel, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας,
καθηγητής υποκριτικής και φωνητικής.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς με ανοιχτούς ορίζοντες.

 

Η συνάντηση με το Θέατρο και το Θεατρικό Γίγνεσθαι αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση, η οποία προϋποθέτει ετοιμότητα ψυχική, πνευματική, συναισθηματική και σωματική για το άλλο, το νέο, το διαφορετικό. Κάθε ενασχόληση με το θέατρο είναι μια διαδικασία κατανόησης, περιγραφής, αλλά και απόδοσης αυτού που κάθε φορά αλλάζει και μεταμορφώνεται. Μια διαδικασία δηλαδή διατύπωσης απαντήσεων σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν σε μια θεατρική προσέγγιση, στην υποκριτική της απόδοσή, καθώς και στη σκηνική παρουσία γενικά. 

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με την πρακτική εφαρμογή μίας διαφορετικής προσέγγισής, την οποία ονομάζω φαινομενολογική. Μια φαινομενολογική προσέγγιση του ρόλου με την οποία δίνεται η ευκαιρία στον ηθοποιό να προσεγγίσει τον θεατρικό χαρακτήρα πέρα από τις προσωπικές του εμπειρίες και νοητικές διαδικασίες προκειμένου να ενσαρκώνει τον χαρακτήρα έτσι όπως αυτός έχει ξεδιπλωθεί μπροστά του. Πρόκειται δηλαδή για την εύρεση της χρυσής τομής ηθοποιού / θεατρικού χαρακτήρα για την οποία χρειάζεται νέες έννοιες και μεθόδους. Με αυτές ακριβώς τις έννοιες και μεθόδους θα ασχοληθούμε πρακτικά.

Μεθοδολογικά το εργαστήριο αυτό δίνει την δυνατότητα να μάθει κανείς βήμα βήμα πως να προσεγγίσει ένα ρόλο βάσει της σωματικής αντίληψης του ηθοποιού η οποία αποτελεί το πραγματικό κλειδί για την ενσάρκωση του άλλου, του διαφορετικού ,αυτού που υπάρχει μόνο αφαιρετικά σε γραπτή μορφή μέσα από το θεατρικό κείμενο. Βασικές έννοιες όπως η δημιουργικότητα ή η έμπνευση αποκαλύπτονται ως καταρχάς ζωντανές και σωματικές διαδικασίες τις οποίες μπορεί να προσεγγίσει, να κατανοήσει και να μάθει κανείς σχετικά εύκολα μέσα από το σώμα του και την σωματική αντίληψη του για τα πράγματα. Όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν και θα δουλευτούν στη ΝΟΡΑ του ΙΨΕΝ. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση, εφόσον οι συμμετέχοντες ολοκληρώσουν επιτυχώς και τους 3 κύκλους.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα με θέμα «ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ» στο masterclassseibel@gmail.com μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών. 

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 κύκλοι μαθημάτων (Α, Β, Γ )ανά 20 ώρες κατανεμημένες σε τέσσερεις 5ωρες συναντήσεις.

Έναρξη A‘ κύκλου:  19 Οκτωβρίου 2019
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα (Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας)
Τιμή συμμετοχής: 130€ + ΦΠΑ
Ώρες: 11.00-16.00
Χώρος: Θέατρο 104
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Κρίνου Άννα
Τηλ: 6955774666 ώρες επικοινωνίας:  14:00 – 18:00
email: masterclassseibel@gmail.com